Ik las in diverse postings dat enkelen last hebben van zijwindgevoeligheid van hun HIH. Als oplossing wordt aangedragen de bandenspanning te verhogen. Bijkomend voordeel zou ook zijn dat het verbruik omlaag zal gaan.
De bedoeling van een band is om een goed contact te maken met het wegdek. Een te zachte band is niet ideaal, maar ook een te harde band niet. De fabrikant heeft dan ook uitgebreid getest welke spanning het meest ideaal is voor de auto.
Hoe kan het dan dat het zijwindgevoeligheid af neemt als je de banden wat harder op pompt? Ondermeer kan het antwoord zijn dat er minder rubber aan de buitenzijden zwaar contact maakt met het wegdek. Hiervoor moet je wat weten over de schuurstraal van de voorwielophanging.
Hier kun je iets daarover lezen.
Om nu op dat stuk terug te komen, zal ik even een wollig voorbeeld noemen wat iedereen kent. De winkelwagen. Zolang hij nieuw is, stuurt hij prettig langs de stellingen, de schuurstraal is 0 of neutraal. Zodra er een zwenkwiel scheef staat merk je dat het karretje gaat trekken. De schuurstraal is positief of negatief geworden. De meeste autofabrikanten kiezen ervoor om de schuurstraal licht negatief tot neutraal te houden. Samen met de instelling van het camber, zal de auto een licht zelfcorrigerend effect hebben. M.a.w. het stuur zal, na een bocht, weer naar de rechtuit stand willen. Bij een positieve schuurstraal, ligt er meer rubber aan de buitenzijde van de hartlijn. De auto zal wat zoekerig gaan worden. Bij het verhogen van de bandenspanning til je dus de auto ietsje op. De buitenzijden van de band kunnen minder krachten op het wegdek leveren. Maar door dat optillen, verschuift ook het raakpunt van de hartlijn van de band t.o.v. de hartlijn schokbreker een beetje naar negatief. De auto krijgt dus ietsje meer het rechtuit effect.
Waarom nu dit alles?
Ik lees dat er twee bandenmaten gebruikt worden. 175/65-15 en 185/55-16.
In de specificaties van mijn boekje staat dat de spoorbreedte van het type met de 175 banden 1495 mm is en van de bredere band 1480 mm!
Dit zelfde geldt ook voor de achteras. Er is dus een verschil van 15 mm ofwel 7,5 mm per kant.
Hier uit volgt gelijk dat de velgen van de beide bandenbreedtes niet dezelfde ET waardes hebben. Immers in de spoorbreedte is het midden van de band de leidraad. Dus is het gevolg dat de schuurstraal van de auto's met 175 banden meer positief zijn dan de bredere versie en dus ook zoekeriger zal zijn.
Dit alles is dus te verklaren als de zijwindgevoeligheid inderdaad optreedt bij enkel de smallere band. Ik acht deze kans erg groot.
Zelf heb ik de bredere versie en heb geen last.
Voor de afstelling van het camber geeft Honda aan dat deze moet liggen tussen de -1° en de +1° met een voorkeur voor 0°. Mijns inziens, maar ik ben geen uitlijnspecialist, is het verstandiger het camber 0,5° positiever af te stellen dan de bandenspanning te verhogen. Ik heb nog niet de Insight van onderen bekeken, maar mijn ervaring leert dat ik weet hoe de constructie gemaakt is. Voor het verstellen van het camber zijn speciale (excentrische) bouten te koop.
Desalniettemin, is het verstandig dit soort zaken door een goed uitlijncentrum te laten bekijken. Vermijdt de zaakjes die onder uitlijnen slechts het verstellen van de sporing verstaan en zelfs dat kunnen ze vaak nog niet goed.