Page 1 of 1

Olie

PostPosted: 22 Jul 2017 10:17
by MyHCH
Heeft iemand van jullie ervaring met het verkeerd vervangen van de motorolie?
Gisteren was ik voor onderhoud bij de officiƫle merkdealer. Op de factuur stond 5W-40 als gebruikte olie, waarop ik direct vroeg of dat klopte. Volgens de medewerker staat 0W-20 niet apart vermeld in hun computersysteem, maar is dat er wel ingegaan. Thuis zag ik op het handgeschreven kaartje ook 5W-40 vermeld. Dus ofwel dit kaartje klopt ook niet, ofwel de medewerker liegt tegen me.
Hebben jullie hier ervaring mee? Ik heb het bij mijn vorige dealer ook al een keer meegemaakt, maar dat was in 2008 toen de Hybrides pas net zijn uitgekomen. Nu mag dit toch niet meer spelen? Zeker nu ook in alle EarthDreams motoren ook 0W-20 dient te gaan?

Afhankelijk van jullie reacties misschien iets om bij Honda Nederland over aan de bel te trekken!

Alvast dank!

Re: Olie

PostPosted: 22 Jul 2017 21:46
by RedDevil
Ik heb ook zoiets gehad, mijn dealer verzekerde me dat er echt 0W20 in gegaan was terwijl er 5W30 op de bon stond.
Bij de volgende beurt heb ik ze een fles Honda Green Oil gegeven, en de beurt erna verzekerden ze me dat ze 0W20 klaar hadden staan (Green Oil was er niet meer) voor ik ernaar kon vragen.

Hij gaat niet stuk van 5W40 maar lullig is het wel.
Hoe ziet de olie er uit aan de dipstick? Dun als water of dik als olie?

Vrijwel alle Honda's kunnen met 0W20 uit de voeten. Een garage die standaard 5W40 gebruikt is verkeerd bezig.

Re: Olie

PostPosted: 24 Jul 2017 07:29
by EcoDriver
Liegen mag niet ........ (Dat zou wel behoorlijk slecht zijn van je dealer en voor mij een reden om weg te gaan).

Klagen bij Honda Nederland lijkt mij zinloos en ook een beetje over de top.

Bij mij vullen ze ook steeds met 5W30 af en doen ze een beetje schamper over dunnere oliesoorten. Het maakt in de praktijk voor mijn gevoel qua verbruik ook weinig uit. Aan de andere kant alle beetjes helpen en als je als consument je hier beter bij voelt zou de dealer hier goed op in dienen te spelen. 5W40 is natuurlijk nog een stapje de verkeerde kant op.

Als het je dwars zit zou ik toch even verhaal halen bij de dealer en laat hen maar eens met bewijs / hun goede wil komen. Het is tenslotte toch jouw merkdealer en jij bent client!

Johan

Re: Olie

PostPosted: 24 Jul 2017 09:32
by Roy
Ik krijg altijd 5w30 en toen hij een keer bij de Honda dealer moest zijn heb ik er de Honda olie in laten doen. Kost een stuk meer, scheelt in gebruik helemaal niks, dus ik laat mijn eigen garage tegenwoordig maar gewoon zijn gang gaan.

Re: Olie

PostPosted: 24 Jul 2017 14:44
by RedDevil
Het is geen groot verschil, maar het is er wel degelijk.
Ik reset mijn B teller bij elke start en zie dan hoe lang het duurt voor het verbruik onder bijv. de 4 l/100 km zakt.
Met Green Oil is het net alsof een koude start minder 'koud' is. De achterstand op het gemiddeld gebruik kort na de start is minder groot; rond het vriespunt scheelt het ongeveer 50 ml benzine per start.
Eenmaal warm is het verschil nihil, was niet echt meer terug te vinden uit de ruis. Maar de start dus wel.

Is het het waard? Ik heb becijferd dat het me ongeveer 25 euro aan benzine uitspaarde. Als je meer dan 25 euro extra moet betalen voor Green Oil dan heeft het geen zin. Maar daaronder dus wel.
Hij lijkt iets fijner te rijden, het stationair toerental daalt eerder. Maar dat verschil is niet groot.

Re: Olie

PostPosted: 25 Jul 2017 11:30
by MyHCH
RedDevil wrote:Hoe ziet de olie er uit aan de dipstick? Dun als water of dik als olie?

Het lijkt op appelstroop. Qua kleur en qua dikte (zoals op een pannenkoek, dus zeg op 50 graden). Het is dus wel degelijk 5W-40.
Daarnaast: maar net over de minimum markering op de peilstok, terwijl de auto al 2 dagen horizontaal geparkeerd staat en ik na de beurt nog maar 200 km gereden heb :o . Weer een minpunt voor De Bois in Utrecht / De Meern. Dus heb ik even het restje Honda Green Oil wat ik had opgemaakt (helaas had ik nog maar 300 ml). En meteen besloten dat dit de eerste en tevens laatste beurt was bij deze dealer.

Re: Olie

PostPosted: 25 Jul 2017 15:35
by RedDevil
Ai.
Ik ga naar De Meern voor officiele Honda dingen zoals de airbag recall, de rest laat ik doen in Gouda bij Autoservice Van Loon (ex Honda dealer).
In Zeist zit ook een goede Honda garage.

Re: Olie

PostPosted: 09 Aug 2017 12:26
by MyHCH
Gisteren kreeg ik een mailtje van Honda De Meern. Ze geven aan alleen 0W-20 in hybrides te doen en niet in de overige modellen. Daar gaat 5W-40 standaard in. In hun systeem heeft men nu genoteerd dat in mijn auto 0W-20 hoort en ik mag terug voor een gratis oliewissel inclusief filter en flush. Dus op zich loopt het denk ik wel positief af.

Re: Olie

PostPosted: 04 Sep 2017 20:18
by MyHCH
Vanmiddag bij De Bois in De Meern geweest. Mijn auto is geflusht, van een nieuw filter voorzien en afgevuld met 0W20. Vantevoren had ik het filter even gemerkt met een viltstift en ze hebben het echt vervangen.

Helaas wel een vervelende discussie gehad met het personeel:
5W-40 mag gewoon de motor in, hij gaat er echt niet kapot van. Ja, hij heeft dan wel iets meer interne weerstand en verbruikt dan iets meer, maar wat maakt dat nu uit?

Heb nogmaals mijn boekje er op nageslagen en 5W-30 is de dikste genoemde olie die er in mag. Ik voel me heel ongemakkelijk bij de houding van de garage; ze laten me duidelijk merken dat ze me maar een lastige klant vinden. Alle Honda's die in De Meern worden onderhouden, rijden dus met 5W-40 rond, tenzij de eigenaar uitdrukkelijk verzoekt om Honda Green Oil of 0W-20. Persoonlijk vind ik dit eigenlijk een soort sjoemelsoftware-achtig verhaal: volgens de typegoedkeuring hoort er dunne olie in, Honda doet alles om haar motoren schoon en zuinig te houden en nota bene de merkdealer interesseert dit blijkbaar niet. Die bespaart liever een paar euro door goedkope olie te gebruiken. Ai ai ai...

Laatste keer in De Meern. Dat weet ik nu zeker.

Re: Olie

PostPosted: 05 Sep 2017 07:08
by RedDevil
Okee dan...
Tja, ze hebben het rijk alleen in de regio. Geen enkele motivatie om hun best te doen.
Ze voeren ook Hyundai en dat loopt veel harder. Blijkbaar doen ze dat liever dan Honda.
Maar ook voor mijn Hyundai ga ik liever elders (Cluistra).

Re: Olie

PostPosted: 05 Sep 2017 08:21
by EcoDriver
Gaat het wel goed met Honda ..........................?

Johan

Re: Olie

PostPosted: 06 Sep 2017 17:35
by MyHCH
Honda Nederland wrote:Wij hebben het onderhoudsboekje nagekeken en volgens het boekje mag 5w40 ook gebruikt worden.

Dit is ook hetgeen men de standaard gebruikt, voor de speciale soorten kunt u dit best even aan de dealer melden.
Uw Honda dealer heeft in principe perfect het boekje gevolgd.

De 0w20 is een duurdere oliesoort die ervoor zorgt dat er minder weerstand is in het blok, daardoor kunnen de emissies lager zijn.

Dit is helaas de schokkende reactie van Honda Nederland op mijn verhaal. Nu heb ik ze een scan van mijn instructieboekje gestuurd en gevraagd waarom ze zelf dan aanraden om er Green Oil in te doen. Terwijl ze het zelf dus niet doen. En ik heb ze aan de emissiewaarden en de typegoedkeuring herinnerd. Ben benieuwd. Probeer je als eindgebruiker milieubewust te zijn...

Re: Olie

PostPosted: 10 Sep 2017 08:49
by MyHCH
Inmiddels een reactie gehad van Honda Nederland. Alle dealers zijn vrij om de olie te gebruiken die ze willen. Zolang het maar in de motor mag. En de lijst die Honda hiervoor hanteert, komt niet noodzakelijkerwijs overeen met de geadviseerde olie in het onderhoudsboekje en de olie tijdens homologatie / typegoedkeuring.
Honda Nederland voegt wel toe dat de klant koning is, en dat op speciaal verzoek de dealer in elk geval Honda green Oil moet kunnen leveren.

Helaas geen zwart op wit reactie dat men lak heeft aan de emissies, zoals de dealer mondeling wel laat merken.

Re: Olie

PostPosted: 11 Sep 2017 12:02
by RedDevil
MyHCH wrote:Honda Nederland voegt wel toe dat de klant koning is, en dat op speciaal verzoek de dealer in elk geval Honda green Oil moet kunnen leveren.

Mooi. Koning Bart eist de volgende keer weer Green Oil. Er zit nu 0W20 in van een merk dat ik niet ken.

Re: Olie

PostPosted: 12 Sep 2017 18:30
by EcoDriver
Vandaag 100k beurt gehad met o.a. motorolie verversen. 5W30 door officiƫle Honda Dealer erin gekiept. Laat het maar zo.
In de wachttijd nog even alle modellen besnuffeld. Allemaal energielabel C. Ja, die Honda is lekker toekomstvast bezig ..................

Johan